Društvo u krizi – uzroci posrtanja

Društvo u krizi i poslije krize - I. dio

Društvo u krizi i koji su uzroci posrtanja? Je li suvremeno društvo u krizi isključivo zbog aktualne pandemije? Nije li možda ova kriza tek manifestacija dugoročnog posrtanja naše civilizacije? Upozorenja o problematičnom karakteru zapadne civilizacije nisu od jučer.

Još je Nietzsche pisao o modernom društvu kao „konglomeratu bolesnih sastojaka“. Da ne spominjemo oštrinu kritike suvremenog zapadnog društva, kojom na promišljanje pozivaju autori Frankfurtske škole, ali i brojni drugi.

Ili način na koji Zygmunt Bauman u strukturi modernog društva i dehumaniziranom shvaćanju zannosti i tehnologije, iščitava uzroke najmračnijeg dna do kojega ova civilizacija zaranja kroz iskustvo Holokausta. Ono što treba znati, u Drugom svjetskom ratu, poražene su tek neke od manifestnih razina jedne iste logike življenja, koja i danas vlada civilizacijom. Samo je u jednom trenutku izbačenna površinu tek dijelić ukupnog zla, koje i dalje nesmetano proizvodi. 

Je li to pretjerana ocjena svijeta u kojemu živimo? Odgovor se može vrlo jednostavno provjeriti.

Novac i moć nasuprot životu i zdravlju

Dovoljno je postaviti sebi pitanje o dominantnim ekonomskim događanjima. Koliko ljudski život i zdravlje vrijede u odnosu na zaradu i profit?

Koliko u politici znači dobro svake osobe? Posebno one najslabije i najnezaštićenije u odnosu na moć, vlast i specijalne interese grupa koje tu moć posjeduju? Rezultat sam za sebe govori o tome kako je postavljeno globalno društvo, i kakvo je mjesto ljudskog i svakog drugog živog bića u njemu. 

S jedne strane već skoro dva i po stoljeća svaka iduća generacija znanjem višestruko nadmašuje prethodnu. Znanstveni izumi i tehnološki napredak doista ostavljaju bez daha. Istodobno, možda još i intenzivnije, zbog platežnih mogućnosti naručitelja sumnjivih ili izravno zločinačkih namjera, u istom tom prostoru znanosti i tehnologije, razvijaju se formule i mehanizmi za što djelotvornije pojedinačno i masovno ubijanje.

Kao i razaranje svega što u nekom trenutku, interesu onoga koji odlučuje, stoji na putu. Unatoč tome, pojam krize i društva u krizi, i dalje, gotovo isključivo se povezuje sa ekonomskom krizom.

Na drugoj strani, priroda, svako malo, u svoj svojoj snazi i žestini, pokaže tko je glavni, a koliko smo beznačajni. Upozorava da ne iskušavamo „njezino pravo na završnu riječ“. I povrh svega, dogodi se da jedan, ljudskom oku nevidljivi oblik postojanja, sa samog ruba živog i neživog svijeta, iz kolosijeka izbaci ukupan način življenja sa svim dostignućima i budućim ciljevima. 

Zanima vas više o uzrocima posrtanja? Nastavite s čitanjem ovdje.

 
 
 
 
Prikaz snage prirode drvetom koje raste kroz klavir
Prikaz snage prirode drvetom koje raste preko hrama
Prikaz snage prirode drvetom koje raste preko bicikla