Izvanredne mjere i “Veliki brat”

Društvo u krizi i poslije krize - V. dio

Gdje su granice iza kojih se, pod nazivom izvanrednih mjera, krije totalitarna stvarnost ili Veliki brat?

Među prvim mjerama s kojima se lako ulazi na „sklizak teren“, su mjere o uključenju različitih oblika elektronskog nadzora. One bi se, istina, pokrenule s objašnjenjem da je u pitanju zaštita javnog zdravstvenog interesa, i deklarativno bi uključivale samo osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Međutim u tom se djelu krije nevidljiva i vrlo osjetljiva crta, koja se jednako tako neopaženo može prijeći. Iza te crte,  zajedničko dobro i demokratska građanska prava, lako mogu biti žrtvovana, pod izgovorom nekakve apstraktne „sigurnosti“.

Razumijevanje sigurnosti

Kad govorimo o pojmu sigurnosti, iznimno je značajno razlikovati dva pristupa razumijevanju i tumačenju. Prvo, sigurnost u smislu nedvojbeno jasnog prepoznavanja realne prijetnje za život i zdravlje. Tada je vidljivo i jasno da  aktivnosti preventivnog i spriječavajućeg djelovanja, izravno rezultiraju neutralizacijom opasnosti. Taj oblik sigurnosti pretpostavlja konkretnu zaštitu građana, a mjere njezine primjene, ne moraju se dodatno objašnjavati. Za njihovo pokretanje postoji jasna i legitimna podrška građana.

Nasuprot tome postoji i tumačenje sigurnosti, u smislu „pretpostavljene prijetnje“, koja nije vidljiva i za koju nema jasnih i izravnih dokaza za njezino postojanje. Ipak, društveni autoritet (totalitarna, ali i demokratska država) nameće ideju prijetnje, kao nešto nesumnjivo. Potom se od građana uz ponudu “sigurnosti”, traži potpuna lojalnost i odricanje od privatne slobode.

Kada država prijeđe granicu osobne privatnosti, sve postaje moguće, pa i primjena „preventivne sile“. Na meti se može naći doslovce svatko. Od unaprijed definiranog neprijatelja, kojemu je namjenjena uloga “žrtvenog jarca”, preko svakog tko posumnja u novu “idealnu stvarnost”, pa sve do najbližih suradnika vrhovnog autoriteta.

Totalitarna država i dežurni neprijatelj

Totalna država nezamisliva je bez dežurnog neprijatelja, koji je sveprisutan.  Nekada je bio popularan „unutarnji i vanjski neprijatelj“, koji naravno „nikad ne spava, a danas se više govori o različitim „prijetnjama nacionalnoj i  globalnoj sigurnosti“. Nema trajnog i apsolutnog jamstva da i naizgled uređena demokratska stvarnost ne može skrenuti prema onoj totalitarnoj.  U tom smislu, nije nemoguća ni potpuna inverzija pojmova, pa i prodaja slobode za sigurnost od „prijetnji koja se nadvija nad demokracijom i ljudskim pravima“.

Upravo se pod sličnim sloganom, krajem 80ih prošlog stoljeća, pojavila informacija o nevjerojatnim iznosima, u desecima milijardi dolara, koji su uloženi u elektronsko izviđanje, za potrebe NSA (National Security Agency) u SAD. Od tada započinje novo razdoblje u razvoju nadzora građana i to ne samo u matičnoj državi, već i na globalnoj razini.

Danas se takva ideja razvila do nesagledivih razmjera, pa se već dulje raspravlja o potrebi za totalnom kontrolom svih građana, svugdje i u svakom trenutku. Primjerice, u nekim se društvima već pokreće praksa 24 satnog praćenja svake osobe, i to doslovce na svim razinama življenja. Od tuda Orwellu i naziv “Veliki Brat”.

Objašnjenje glasi kako će se sve prikupljene informacije slijevati u zajedničku bazu podataka. Pojedina će osoba, na taj način, “na računu” skupljati, negativne i pozitivne „kredite“. To bi navodno, pomoglo razlikovanju tzv. uzornih građana, od onih drugih.

Prvi će za sve svoje potrebe ili tražene institucionalne usluge, imati prednost i privilegije. Iza njih slijede oni građani, koji se „još moraju dokazati“, a potom i oni, kojima će se zbog negativnog omjera „kredita“, potpuno zapriječiti ostvarenje različitih, ne samo prava i usluga, već slobode a po potrebi i prava na život.

Veliki Brat te gleda

veliki brat u kini

Kojim će smjerom u životu našeg društva krenuti stvarnost odnosa građanskih sloboda, sigurnosti, povjerenja i očekivanja građana prema državi? Prije svega ovisi o demokratskoj zrelosti. Ona je, pak, izravno povezano sa jačanjem potpuno drukčijeg oblika kontrole, a to je kontrola države od strane građana.

#društvo u krizi #veliki brat

Zanima vas više? Nastavite čitati ovdje.