Virus demokratske nezrelosti

Najgori virus – Virus demokratske nezrelosti

Virus demokratske nezrelosti i virus političke manipulacije. Najgori i najopasniji, jer prikrivaju simptome  korupcije, političke podobnosti, te naslijeđa ratnog profiterstva i privatizacije.

Simbiotski povezane u jedan oblik, viruse demokratske nezrelosti i političke manipulacije, slobodno se mogu imenovati Virus 0. Broj pozitivnih građana ne broji se u tisućama, već u milijunima. Protiv njega još nema niti zajedničkog imuniteta niti cjepiva na vidiku!

Politička manipulacija i spinovi koji s njim dolaze, igraju posebnu ulogu za realizaciju specijalnih i partikularnih ciljeva različitih interesnih skupina. Oni naravno, ne rješavaju probleme i egzistencijalne izazove. Ne odgovaraju na pitanja kako sutra raditi i normalno živjeti? Njihova je uloga skretanje pozornosti na teme koje provjereno mobiliziraju emocionalnu energiju, te potiču društvene napetosti i sukobe. Poželjan, vidljiv rezultat za pokretače spinova je odgoda realnog i odgovornog rada za šire društvene interese. Kao latentna tj. nevidljiva  posljedica, stvarni i duboki društveni problemi nesmetano rastu do kroničnih i teško popravljivih oblika.

Solidarnost protiv partikularnih interesa

Proljeće 2020., po mnogočemu je posebno. Zajedničko iskušenje s kombinacijom pandemije i potresa, pokrenulo je porast društvene solidarnosti.  Društveno odgovorni akteri imali su priliku za rješenja. Ona bi vodila prema realizaciji ciljeva od općeg interesa, a time i za dugoročniju podršku građana. Međutim, izbor aktualnih političkih elita, očito ne može biti vizionarski i državnički. Naprotiv, prvi potezi u vremenu popuštanja izvanrednih mjera, govore o povratku na staro, pa i gore od toga. Sve u svemu, po tko zna koji put je vidljivo, da donositelje odluka, brine isključivo partikularni interes. On se očituje  u slici i prilici novog mandata. Unatoč i nasuprot općem dobru i drugačijim okolnostima, pa i činjenici da se o virusu i dalje previše toga pozdano ne zna, i da on ni približno nije rekao zadnju riječ.

Uloga političkih aktera i funkcija politike kao društvene institucije, može se razumjeti u terminima strategijskog planiranja, odlučivanja i djelovanja. Dužnost političkih elita u suvremenom demokratskom društvu,  jest prepoznati ukupan društveni potencijal. Potom ga uskladiti i usmjeriti prema ostvarenju opće poželjnih, ostvarivih i dugoročno održivih ciljeva, riječju raditi za opće ili zajedničko dobro. Sve to naravno, ako je cilj graditi humane i uključive odnose,

Sve osim promišljenog djelovanja koje vode prema općem ili zajedničkom dobru, krivi je put. Posljedice se kreću u rasponu od devijantnih, pa sve do društveno razarajućih ili zločinačkih aktivnosti.

Umjesto rada za opće dobro, politika je u širem smislu, a u velikoj mjeri zahvaljujući totalitarnom nasljeđu postala i ostala mjesto realizacije partikularnih ciljeva. Prevladavju društveni akteria, koji su svjesni da ne raspolažu ili ne žele razviti nikakve „vizionarske vještine“. Kao takvi nisu u stanju pokrenuti zajedničku energiju prema novim održivim i humanim (ekonomskim, kulturnim) vrijednostima.

Kada, kako i zbog čega, sve to pada na plodno tlo, u idućem nastavku?