Manipulacija i spinovi – neradna nedjelja

Neradna nedjelja kao politički spin.

Manipulacija i spinovi, primjer neradne nedjelje. Taj se simbolički sadržaj, a što je više puta potvrđeno u praksi, relativno lako može politički iskoristiti. Prije svega kako bi se neutralizirala i preusmjerila napetost u javnom prostoru. Napetost se stvara otvorenim pitanjima, na koje akteri na pozicijama vlasti nemaju ili žele izbjeći pravi odgovor.

Kako je već spomenuto, mehanizam ćiji su glavni instrumenti manipulacija i spinovi, uključuje se u trenutku kada treba izbjeći govor o političkoj odgovornosti.

Politička podobnost = neodgovornost

Praksa kadroviranja na osnovu političke podobnosti došla na naplatu u najgorem mogućem izdanju. Izgubljeni su životi u domu umirovljenika u Splitu. Kao i više puta do sada, plaćena je najstrašnija cijena prakse politički podobnog kadroviranja. A ona ne bi bila moguća da nije podržana od strane demokratski neosvještene javnosti, koja u tome ne vidi nikakav problem.

Ipak sama naznaka “bolnih pitanja” za vlast, pokrenula su proces političke manipulacije. Kao primjer manipulacije spinovima i skretanja pozornosti problematizirala se tema tjednog odmora? I to neovisno što o tome, slobodno se može reći, „nitko normalan“ ne dvoji.

Koji je smisao odmora od radnog tjedna? Malo je vjerojatno, da bilo koji razlog može uzeti primat pred jednom od osnovnih ljudskih potreba. Odmor poslije fizičkog i psihičkog napora, spada u red osnovnih čovjekovih bioloških potreba. Krenemo li od zdravog razuma, to ne treba posebno dokazivati. Pa niti u društvu u kojemu je vrijednosni poremećaj prestao biti promatran kao incident, već kao životno pravilo.

Ipak stvarnost u kojoj živimo u toj je mjeri premrežena profitnom logikom, da često i ono biološki neizbježno, postaje predmet sporenja i sukoba. Otprilike, kao da ovisi o nečem voljnom, a ne o nečem univerzalno zadanom. Profitna logika naprosto isključuje život i zdravlje kao spomena vrijedne kategorije.

Primjerice, ako se jedan radnik nepopravljivo iscrpi, zamijenit će ga drugi. Baš kao što se istrošena automobilska guma zamjenjuje drugom. Ali, istrošena se guma može reciklirati i uvijek iznova djelomično koristiti, što nije slučaj sa ljudskim životom i zdravljem. Za profitnu je logiku,  održavanje života i zdravlja, koji više ne može biti u službi tog istog profita, nedopustivo razbacivanje novcem.

I to je krajnje pojednostavnjeni sadržaj logike koja je postala dominantna, u kojoj kao polazište ne vrijede pravila opstanka živog bića. Naprotiv, dominiraju pravila u kojima je živo biće korisno samo ako je proizvodno iskoristivo.

Uključi profit, isključi život

Ta je logika, postala dominantna odlukom manjine, koja je u svojim rukama koncentrirala ekonomsku i političku moć. Sve uz presudnu pomoć pasivne većine, potpuno nesvjesne svoje potencijalne moći i odgovornosti za vlastitu sudbinu. Takva je logika nametnula i svoje vrijednosti. One spostaju osnova za dominantna pravila društvene igre, a ona uključuju i glavnu temu ovog teksta – neradnu nedjelju.

U većini suvremenih društava, vikend je  univerzalno prihvaćen upravo kao vrijeme odmora. Takva praksa, kao i radni tjedan kraći od 40 sati, bez problema živi u većini članica EU. Za primjer, u Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Švedskoj, ili Danskoj, radi se 35 ili manje sati, a u Nizozemskoj 30 sati tjedno.

Unatoč svim zdravorazumskim elementima za odbacivanje mogućnosti da ova tema i dalje bude instrumentalizirana kao politički spin, ona još uvijek opstaje, kao korisno sredstvo pasivizacije javnosti.

Idući spin, koji, sportskim rječnikom, ima jednaku ili „uspješniju statistiku“, odnosi se na proizvodnju i održavanje ideoloških sukoba.

Više o blogu pročitajte ovdje.