Kristallnacht – noć kad je otvoren put u pakao

Kristallnacht, noć kad su već otškrinuta vrata pakla, širom otvorila. Noć kad je Zloduh nacizma potpuno otkrio karte, a ljudski rod ostao posramljen licemjerjem „vođa slobodnog svijeta“. Ništa se te noći nije dogodilo slučajno ni spontano.

Najmanje je to bila „spontana reakcija“ na ubojstvo koje se dogodilo u Parizu prije dva dana. Nikad do kraja nisu razjašnjene okolnosti ubojstva, kojega je prema svom priznanju, počinio jedan tinejdžer. Mladi poljski Židov, Herschel Grynszpan, ubio je Ernesta vom Ratha, službnika u njemačkom veleposlanstvu. Unatoč tome što je vom Rath, pokazivao nesklonost nacističkom režimu, događaj je iskorišten za organizaciju „spontane osvete“. Ideja i nalog dolaze od Adolfa Hitlera i Josepha Goebbelsa, a organizaciju preuzimaju SS i SA jurišnici.

Rezultat je 7.500 opljačkanih i demoliranih židovskih trgovina, a preko 1.000 sinagoga oštećeno ili potpuno uništeno. Više od 70 000 njemačkih Židova, protjerano je u logore.

 

Izbrisana savjest

 

Za razliku od prijašnjih godina, sada u rušenju i zlostavljanju sudjeluju i mnogi obični građani, dok većina drugih šutke okreću glave. Gotovo potpuno izostaje podrška židovskim sugrađanima. A ona je bila itekako prisutna, u travnju 1933., kad nacisti pokušavaju potaknuti bojkot trgovina i poduzeća u njihovu vlasništvu. Poslije skoro punih 6 godina, propagandom i pritiscima, potpuno je slomljena volja građana za bilo kakav prosvjedni glas. Preostala je nekolicina hrabrih ljudi. Jedan od njih je Bernhard Lichtenberg. On je katolički svećenik i otvoreno napada režim zbog „sramotne noći“ i svih zločina nad židovskim narodom. Vjernicima govori da je svaka uništena sinagoga, „Božja kuća, baš kao što je to i svaka kršćanska crkva“. Svoju hrabrost plaća deportacijom u logor i premlaćivanjem do smrti.

 

Licemjerje „demokratskog svijeta“

 

Reakcije iz svijeta, očekivano, ostaju samo verbalne. Ipak, sve postaje jasno još nekoliko mjeseci prije u lipnju 1938. Na konferenciji u francuskom gradu Evianu raspravlja se o mogućoj pomoći njemačkim Židovima. Prevladava nerazumijevanje i zatvaranje oči pred istinom, a licemjerje potpuno pobjeđuje. Nema nikakvog dogovora o pomoći i primitku izbjeglica. Jedina država koja pokazuje dostojanstvo je Dominikanska republika, i ostaje potpuno je otvorena za prihvat njemačkih Židova. Svjetske „demokratske velesile“ šute. Švicarski predstavnik, prema riječima rabina i povjesničara Michaela Barenbauma, izgovara riječi: „i jedan doseljeni Židov je previše“. Kanadski delegat potvrđuje „i nijedan je previše“. Mogući pobjednik ovog mučnog natjecanja u fatalnoj neosjetljivosti, dolazi iz Australije. Njegove su riječi: „mi u Australiji ne podnosimo antisemitizam i zato ga ne želimo uvoziti, doseljavajući Židove“.  

 

Slijedi put u pakao

 

Hitler i nacistički vođe, poslije svega, mogu biti više nego zadovoljni. Ostvarili su sve što je potrebno za završni čin, a Kristalna noć je samo potvrda. Put prema „Konačnom rješenje“ i da povedu svijet u pakao, potpuno je otvoren.

 

Više o ovoj temi, o problemima suvremenog društva i demokratskoj budućnosti, pročitajte OVDJE