Renato Matić – o blogu

Ovo je blog o društvu, nama u društvu i o društvu u nama. Iz perspektive jedne osobe, člana društva, sociologa i demokratski zainteresiranog građanina. Blog potpisujem kao osoba i sociolog Renato Matić i demokratski zainteresirani građanin Renato Matić. Ništa više ali ni manje od navedenog.

 

renato matić

Razmišljajući sociološki, vremenom je moguće promijeniti perspketivu, odozgo prepoznati put prema izlazu.

Sve ono što mislim da trebam izreći kao osoba, sociolog i demokratski zainteresirani građanin o svojem i našem društvu, o vremenu u kojem živim/o, pokušat ću izreći na ovim stranicama. Nekome će možda ovdje nešto biti zanimljivo i poticajno, nekome manje i ponekad, a nekome ništa od toga, ali je zato svatko od nas jednako pozvan izreći što misli, kao što je pozvan i saslušati mišljenje drugoga.

Zašto sociologija?

Najviše zbog iskustva da sociologija nudi drugačiji i poseban pogled na stvarnost i u stvarnost. Štoviše, može se reći da omogućuje multi D perspektivu stvarnosti. Čak i da otvara osobne prostore istraživačkog nemira i radoznalosti. Kroz koje je nemoguće kročiti bez kritičkog mišljenja.

Nastoji gledati dalje od vidljivog i razumjeti stvarnost iza horizonta. Ne isključuje subjektivnost, ali sustavno nadograđuje objektivnost. Hodajući labirintom tražeći izlaz, oslanjamo se na metodu pokušaja i pogrešaka.

Razmišljajući sociološki, vremenom je moguće promijeniti perspketivu, odozgo prepoznati put prema izlazu.

I konačno, riječima Zygmunta Baumana : „Prakticiranje sociologije očito nije recept za postizanje velikog bogatstva, kao ni za bezbrižan život. Najviše što se njome može postići (no, nipošto zbog toga ne treba podcjenjivati ili umanjivati njezinu važnost!) jest ispunjen život – zadovoljstvo koje pruža dobro obavljen posao koji za cilj ima ostaviti svijetu, tom zajedničkom staništu ljudi, okolnosti koje su nešto bolje (a nikako lošije) od onih koje su postojale kada smo sa svojim radom započinjali.”

Zanima vas tematika modernog društva u krizi? Više pročitajte ovdje.

O modernim (društvenim) virusima za koje još nemamo cjepiva pročitajte ovdje.